create own website

Digitális Fotózás II.

Megjelent: 2017.06.05.

Ebben a cikkben, a fotózás technikájáról írok. Ez minden fényképezőre érvényes nem csak a digitális eszközökre, hanem bármilyen filmes gépre is. Mindig is e szerint történ a fotózás. Ne feledjük „fényt képezünk” azaz a fényképezés a fénytől függ! A fény mennyisége és iránya határozza meg a fényképező expozíciós beállításait. Nem gondolnánk, hogy az irány miért lenne fontos, de egy-egy fényforrás helyzete és azzal iránya meghatározza egy helyszínen a fény erejét, ami a helyszínen akár pár cm távolságonként is változó lehet, bárhová mozgatjuk a fényképező objektívjét folyamatosan változnak az exponálási paraméterek.  

Három fő része van az exponálási paraméternek. Ebből kettő a fényérzékelőre jutó fény mennyiségét és annak idejét szabályozza. Az, hogy mennyi fény jut a fényérzékelőre az objektívben lévő lamellák állításával tudjuk szabályozni. A grafikán, amit készítettem, kivetítettem a lamellák helyzetét az objektívben. A lamellák értékének a jele az F, ez egy arányszám, ami a lamellák által zárt kör arányát mutatja az adott objektív keresztmetszetéhez. Ezért objektívenként változó ennek a fényáteresztő képessége. Az F tehát egy reciprokszám minél nagyobb az érték annál szűkebb a keresztmetszet és értelemszerűen minél kisebb az érték, annál több fény jut át a lamellákon. Blende beállításnak is hívjuk. Az F értéke függ az objektív fényerejétől és annak az idejétől, hogy mennyi ideig történik az expozíció. (A grafikán egész fényértékenként írtam a rekeszértékeket.)
A fotógráfia a pillanat megörökítésének technikai és művészi eszköze. A pillanatnak viszont ideje van. Egy átlag fényképező, ami már komolyabb felvételek készítésére is alkalmas, képes a másodperc nyolcezredével, vagy ép 30 másodpercig exponálni. Ezt hívjuk zársebességnek (a grafikán az egész fényértéknek megfelelően írtam a zársebesség sorát). Minél kevesebb a fény annál tovább tart az exponálás. Ezért fontos a harmadik paraméter. Bizonyára sokan emlékeznek a Din-re a filmes időkből. A Din, később ISO-ra változott és a film, vagy most már a fényérzékelő, fényérzékenységét jelöli. 100 ISO értékű filmet anno napfény filmnek hívtunk, mert a napon tökéletesen megfelelt. Az érték növelésével egyre kevesebb fényre van szükség. De vigyázat! Minél nagyobb ISO-val exponálunk annál zajosabb lesz a fotó. Itt válik el egy-egy minőségibb képérzékelő és a hétköznapi felhasználó által használt eszközök között a különbség. Amíg egy mobil telefon egy helyzetben teljesen használhatatlan addig egy cserélhető objektíves gépváz nagy fényerővel rendelkező objektívvel, ugyanott csodákra képes. A fényértéket vagy expozíciós értéket a fénymérő alapján számolja ki a fényképező processzora az adott beállításoknak, alkatrészeknek és fényviszonyoknak megfelelően. De hogy melyik a megfelelőbb lassan exponálni zártabb blendével vagy gyorsan nyitottabbal, azt a fényképező prioritása határozza meg, vagy szakértelmünk, hogy mit akarunk megörökíteni, és azt hogy akarjuk tenni. Esti fotózásnál célszerű hosszú expozíciós időt választani, vagy az eszközön az éjszakai fotózást kapcsolni. Ekkor szigorúan állvány szükséges, mert képtelenség kézben megtartani a fényképezőt annyi ideig. 

A hosszú idős exponálás miatt elmosódnak a mozgó objektumok, de a változatlan környezet ellenben tiszta és éles lesz. Egy alkalommal készítettem olyan felvételt, ami egy város szép főterét mutatta, de zavaró volt a félhomályban a rengeteg turista, olyan hosszú exponálást választottam, sebesség prioritásban (a gép a rekeszértéket a sebességhez viszonyítva számolja ki), hogy exponálás után a képről, ugyan nem maradéktalanul, de eltűntek az emberek a térről. A másik véglet a tűző nap. A fény egyszerűen szólva sok, sőt nagyon sok. Van néhány eszköz, amit meg is zavar az erős fény. Gyors exponálás lesz, csak úgy röpködnek ilyenkor a számokban a nullák.
Mi van akkor, ha gyorsan szeretnénk, de sötétben vagy félhomályban exponálni? Egyszerű, a vakut kell üzembe helyezni. Kisebb gépeken a lakásban és pár méteren belül, nagyobb gépek esetén a rendszer vaku akár egy egész csarnokot is képes bevilágítani. Minden vakurendszernek van egy szinkron ideje. Fényképezőgép márkák szerint változó lehet, és nem mindig fix. Van olyan fényképező, aminek adva van egy állandó érték és a fényerő és távolság alapján kerül a rekeszérték meghatározásra, de egy korszerű gépváz a rendszervakujával akár 1/30 és 1/180 sec között is tud exponálni.
Summa-summarum a rekeszérték a zársebesség, és az érzékenység hármasa egymástól függ, nem lehet különválasztani egyiket sem a másiktól. Bármelyiken állítunk a gépen a másik kettőnél is várható változás! Az átlag felhasználó egy kompakt géppel a fentebb leírtakból nem fog semmit észrevenni, mert az elektronika teljesen automata beállításoknál megközelítőleg helyes értéket fog kiszámolni és exponálni, csak meg kell nyomni az exponáló gombot.

Kapcsolat

Kövess minket a facebook-on, vagy like-olj ha tetszik!